Версія для друку
Четвер, 30 грудня 2021 00:00

Студенти-видавці долучилися до першого Національного тижня читання книжковою вечіркою

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Книжкове свято «The book party в ЧНУ» влаштували активні учасники буккросинг-клубу «Freebook» у передноворічні дні. У такий креативний спосіб студенти-видавці 1, 2, 3 курсів кафедри журналістики, реклами та PR-технологій приєдналися до першого Національного тижня читання, який започаткував Український інститут книги спільно з міністерством культури та інформаційної політики.

Організатори та гості провели вечірку в найкращих традиціях буккросерів та в приємній атмосфері «ЧНУ-хаб» – новій студентській локації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

– Ця культурна ініціатива Українського інституту книги має на меті залучення українців до читання, купівлі та дарування книжок, відвідування бібліотек, а також привернення уваги до української літератури та книговидання, – зазначила очільниця буккросинг клубу «Freebook», викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка. – Тому разом зі студентами із захопленням сприйняли новину про Національний тиждень читання та відповіли на неї яскравою книжковою новорічною вечіркою. Адже кому ж, як не майбутнім видавцям, нести аудиторії меседж про потужну роль книги та читання в формуванні успішного майбутнього кожної молодої людини. До того ж, це свято має ще й навчальну мету, адже студенти на практиці змогли застосувати теоретичні знання, які отримали в межах курсів «Управління проектами» та «Менеджмент медіаорганізацій».

На кілька годин завдяки буккросерам цей молодіжний простір перетворився на різдвяний та книжковий. Неабияке захоплення викликали яскраві світлини «Фотосушки», адже її цьогорічна тематика – «Книги та магія Різдва». Тому гості та учасники свята із задоволенням віддавали свої голоси, обираючи найкращу світлину.

За результатами голосування в соціальній мережі Instagram перемогла студентка 1-ВБ курсу Анастасія Шостя, а найкращою світлиною на святі більшістю голосів було обрано фото студента 3-ВБ курсу Максима Холявка. Вони отримали подарунки від буккросинг-клубу «Freebook» – книги сучасного українського та колумбійського письменників Мстислава Чернова «Часи сновидінь» і Ектора Фасіолінсе «Ми забуття, яке настане».

– До конкурсу «Фотосушка» доєдналися 30 мрійників-учасників. Ними були студенти ННІ УФСК, ННІ іноземних мов та друзі нашого клубу. Тому, разом ми змогли створити яскраве мереживо з 35-и неймовірних світлин, – розповіла координаторка фотосушки, студентка 3-ВБ курсу Ліна Костенко.

У книжкових перегонах вікторини-онлайн «Поринь у вир книжкових історій» перемогла студентка 3-ВБ курсу Аліка Жаркова. Вона отримала в подарунок книгу української письменниці Міли Іванцової «Намальовані люди».

Різдвяний настрій усім присутнім подарував анімаційний мультфільм «Грінч», створений за мотивами книги Доктора Сьюза «Як Грінч украв Різдво». Після спільного перегляду відбулося жваве обговорення, глядачі ділилися враженнями, відповідали на питання ведучих, порівнювали, яка ж все ж таки версія краща, книга чи екранізація.

Буккросинг-клуб «Freebook» також не залишився без подарунків. На книжкове свято завітали директорка ННІ УФСК Оксана Іванченко та заступниця директора з виховної роботи Тетяна Сівцова, щоб привітати учасників клубу зі святом. Тому буккросери отримали солодощі, а на поличці «Freebook» з’явилися нові книги: «Столітня історія Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького» та книга Ольги Саліпи «Зламані речі». Щиро дякуємо та радіємо книжковим новинкам, які можна буде знайти на поличці буккросинг-клубу.

Багато приємних емоцій подарував учасникам дійства літературний квартирник, який став яскравим завершенням вечірки. На святі співали, читали власну поезію, дискутували про книги, пригощались смачними сюрпризами від спонсорів та загалом весело провели час!

Своїми вокальними талантами тішили гостей другокурсниці та чарівні володарки прекрасного голосу: Ольга Вишнивецька і Катерина Сухенко, першокурсниці, голоси яких лунають майже на кожному заході в інституті, Ірина Захарченко та Анастасія Шостя. Не обійшлося без сюрпризів – прийшов привітати друзів-буккросерів з гітарою та душевним співом Олексій Ніцак, студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

А своїм талантом неймовірно декламувати поезію нас порадували другокурсниці: Анастасія Щетініна з власними поезіями про людей та їхні почуття й Дарина Глизь з чуттєвою поезією про любов.

– Досі не віриться, що я змогла поділитися своєю творчістю на загал, – поділилася враженнями на своїй сторінці в Instagram Анастасія Щетініна, – до того ж вперше спробувала себе в ролі ведучої. Сподіваюся, що наш перший квартирник переросте у щось більше.

Урізноманітнила вечір студентка 2-ВБ курсу Олександра Яйкун зі своїм філософським спічем книги в жанрі нон-фікшн, а також рекомендацією книги ДЖ. Р. Р. Толкін «Володар перстнів». До речі, Олександра координувала проект, який команда реалізовувала на сторінках клубу в соціальних мережах «Книжкові рекомендації від команди». Протягом національного тижня читання всі учасники команди публікували рекомендації книг, які прочитали, таким чином допомагали читачам знайти свою книгу.

На Book party ЧНУ команда буккросерів не тільки говорили про книги, дивилися різдвяний фільм та святкували День народження клубу, а й зробили добре діло. Долучилися до традиційного благодійного марафону, який ось уже кілька років поспіль проводити ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Зібрали кошти під час книжкової вечірки і разом зі студрадою ННІ УФСК стали Миколайчиками та допомогли діткам здійснити мрії.

– Я з нетерпінням чекала цього заходу. Завжди мріяла побувати на такому затишному, сімейному квартирнику, – захоплено поділилася емоціями студентка 2-ВБ курсу Катя Сухенко, – а тут ще й випала нагода самостійно організувати таке дійство. Було класно з командою однодумців творити справжню казку.

Не стримувала яскравих емоцій і студентка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко:

– Книжкове свято «The book party в ЧНУ» від «Freebook» було нереально фантастичним. А мультфільм «Грінч» був справді цікавий і повчальний.

Бажаємо натхнення та креативу всім книголюбам і вітаємо з прийдешніми новорічними святами! Долучайтеся до наших книжкових проєктів! Читайте книги, адже це надзвичайно цікаве заняття!

Першочерговою причиною святкування став день народження «Freebook» клубу, тому після заходу ніхто з присутніх не залишився без подарунків.

Автори: студентка 3-ВБ курсу Аліка Жаркова, студентка 2-ВБ курсу Анастасія Щетініна

Фото: студенти 2-ВБ курсу Андрій Найда, Вікторія Дирко

Черкаський буккросинг-клуб «Freebook»