Версія для друку
Понеділок, 25 квітня 2022 00:00

Мандрівка містом через спогади — про роман черкаського автора Артема Чеха

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Що почитати про Черкаси, радить викладачка кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Оксана Вертипорох.

Кореспондентам «Суспільного» вона схарактеризувала роман письменника з Черкас Артема Чеха "Район "Д" як книгу історій про дитинство та юність, що минули у нашому місті, як  збірний портрет жителів одного з мікрорайонів. 

«У п’ятдесят четвертому, коли Черкаси отримали у володіння область імені себе, до міста почала стягуватися різномаста робітнича публіка, колгоспники, провідна пролетарська інтелігенція на чолі з орденоносними інженерами та передовиками виробництв. Прилеглі до Дніпра села затопили, людей переселили. Значна частина оселилася на Казбеті. Почалося хаотичне будівництво: сараї та веранди, фанерні флігелі та свинарники зростали, ніби за ланцюговою реакцією. Схили заповнилися не надто освіченим людом. Євреї, цигани, караїми і трохи поляків привнесли свій інтернаціональний колорит, свою мову, свою релігію та обряди. Дехто перебрався до міста з господарством. Запахло гноєм та помиями. Пташиний спів заглушався волячим ревом. Ясла й школи наповнилися дитинчатами плугатарів та гречкосіїв — майбутній кістяк сучасних Черкас».

За словами Оксани Вертипорох, герої твору долають перехід від пізньорадянського періоду до перших днів незалежності:

— Алік, Коля, Єва Борисівна, Саня, Корейка — усі вони народжуються, дорослішають, проходять випробування у різних мікрорайонах провінційного містечка на Дніпрі. Автор добре обізнаний з історією вулиць, бульвару і малесеньких провулків, районів, бо жив тут.

Своєрідна «мандрівка» містом заглибить декого з черкащан у дитинство, вважає науковиця:

— Звідти ми «всі родом» і наші комплекси теж. Герої твору проходять через «постсовкове» дитинство, бояться дорослішати і переживають трансформації соціуму кінця вісімдесятих — початку дев'яностих. І в епіцентрі цього — звичайна маленька людина.

Усвідомлення себе самих через аналіз минулого — одне з найголовніших завдань літератури, вважає Оксана Вертипорох.

Джерело: cdu.edu.ua
Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького