Версія для друку
Субота, 28 травня 2022 00:00

Україна святкує День видавця

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Щорічно в останню суботу травня в Україні відзначається професійне свято — День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України. Останнім часом тривають дискусії. Що краще: електронна книга чи друкована? Своїми думками поділились студенти навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій.

Деякі студенти обрали для себе виключно електронну книгу. Чому саме її ?


“Я читаю електронну книгу, тому що це максимально комфортний і зручний вибір для мене.
Сучасний світ подарував нам так багато нового й, скажімо, вдосконалив старе. Процес читання книги – не виключення. Так, я люблю друковані книги і магазини, де пахне не папером, а магією історій та загадковим, таємничим світом. Але електронним книгам я віддаю не лише вибір, а й своє серце. Уявіть, у моєму телефоні є безліч різних бібліотек світу, живе так багато авторів, і кожен з них дає мені можливість поринути в нову атмосферу й дізнатися його розповідь тут і зараз, за лічені секунди. І байдуже, де я: вдома, на вулиці чи в дорозі.
Круто, що електронні книги – це не диво, а частинка сучасності”, – поділилась студентка 3-ВБ курсу Ліна Костенко.

“Я читаю електронну книгу, тому що це практично і зручно. В будь-який час ти можеш читати все, що захочеш, не треба іти в бібліотеку. Можна читати будь-коли, не потрібне додаткове освітлення, щоб прочитати книгу вночі або ввечері. В електронних книгах можна робити закладки, виділяти текст, а в друкованих такого не зробиш. Перевага електронної книги ще й у тому, що вона набагато дешевша ніж друкована. Електронна не займає багато місця, а для друкованих видань знадобляться окремі полиці чи шафа. Ще один плюс: є багато різноманітних додатків, які можна завантажити собі на телефон. Паперові книги – це, звісно, добре, але не завжди практично”, – вважає студентка 1-PR курсу Дар'я Лупина.

“Я читаю електронну книгу, тому що не маю змоги щоразу купувати нову літературу, яка мені подобається. Як відомо, ціни на художню публіцистику сягають від 300-400 гривень. Звичайно, можна знайти щось більш бюджетне, але чи буде це відповідати нашим вподобанням? І що робити в такому випадку? Знахідкою сьогодення є електроннi книги. Вони представлені на різних сайтах та сервісах, де можна прочитати або скачати книги українською мовою. Ви тільки уявіть, скільки публіцистики ми можемо перечитати, зі скількома історіями можемо ознайомитись”, – зауважила студентка 1-PR курсу Аліна Костенко.

“Я читаю електронну книгу, тому що вона завжди поруч зі мною в будь-якому місці, а також доступна безкоштовно. Дуже зручно, коли можна завантажити тисячі книг за 15 хвилин в будь-який час. Це значно ефективніше, ніж декілька куплених друкованих книг у магазинах. Я прагну отримувати інформаційні продукти швидко та без зайвих зусиль у будь-якому куточку світу, де є доступ до інтернету.
Оскільки книжок, які хочеться прочитати, у десятки разів більше, ніж грошей, які я можу виділити на їх покупку, то позитивним рішенням для мене є читання саме електронних книг”, – прокоментував студент 1-ВБ курсу Давид Павленко.

“Особисто я не уявляю свого життя без книги. Я читаю електронну книгу, тому що вона має безліч переваг над друкованою. Часом буває так, що хочеться почитати якусь книгу пізно ввечері, а всі книжкові магазини та бібліотеки не працюють у цей час. Тому я звертаюся до електронної книги, оскільки вона доступна у будь-який момент. Також значною перевагою є те, що вона завжди під рукою, адже всі мої електронні книги збережені в телефоні. Для себе я виокремила ще одну перевагу – це те, що в електронній книзі можна змінювати розмір шрифту.
Враховуючи останні події, зокрема режим «світломаскування», електронна книга стала моєю єдиною розрадою. Коли вимикається світло, я відкриваю книгу на телефоні і у такий спосіб відволікаюся. Тому це ще раз доводить, що електронні книги – це круто”, – поділилась студентка 1-PR курсу Юлія Шиш.

“Я читаю електронну книгу, тому що це дуже зручно. В сучасному світі важко уявити своє життя без мобільного телефону, так чому ж не використовувати його, як засіб для читання улюблених творів, поезій, навчальної літератури. В цьому є дуже багато плюсів. Наприклад, мені подобається в темний осінній вечір прогулятися з коханою людиною по парку, почитати романтичні вірші, повністю поринути в безмежний світ кохання. Зі звичайною книгою це робити не дуже зручно, оскільки вони не розраховані для читання в темний час доби без освітлення. Також це зручно тим, що не потрібно носити з собою сумку з книгами. Якщо ти читаєш водночас декілька творів, усі книги світу в тебе під рукою, досить лише зайти в мережу інтернет і вибрати потрібну”, – прокоментувала студентка 1-PR курсу Марина Лук’яненко.

“Я читаю електронну книгу, тому що вона завжди зі мною. Читаю всюди і багато, тому електронний варіант книги для мене зручніший, адже не потрібно носити з собою велику кількість паперових книжок. Ти можеш взяти навіть телефон, який поруч увесь час і з легкістю поринути у книжковий світ”, – стверджує студентка 1-PR курсу Надія Січкар.

Деякі студенти все ж надають перевагу класичній друкованій книзі:

“Я не читаю електронну книгу, тому що неймовірно люблю друковану. Для мене читання – це не просто спосіб отримання інформації або ж приємно проведений час за улюбленою історією. Читання для мене – це ритуал. Шурхіт сторінок, запах паперу і фарби. Кожна книга – унікальна, вона як людина зі своїми особливостями. Так, за кожною обкладинкою ховається історія, але так само історію має і сама книга. Вона береже на собі сліди життя. Десь загнувся кутик, десь розмився текст через сльози. Для мене у кожної книги є своя душа, і вона не менш цінна, ніж історія, яка ховається у переплетінні слів та знаків. Електронна ж книга, хоч і є набагато практичнішою та екологічнішою, позбавлена душі. З електронною книгою читання перетворюється в рутину, тоді як «жива», паперова книга дозволяє перенестися у чарівний світ, розчинитись в історії та прожити життя разом з книгою”, – вважає студентка 1-ВБ курсу Анастасія Шостя.

“Якщо я дуже хочу прочитати якусь книгу, для мене немає суттєвого значення в електронному чи в паперовому вигляді.
Але читати друковану книгу – це щось!
Це набагато приємніше. Я, насправді, віддаю перевагу затишному місцю, як-от моє ліжко, оточене подушками. Читаючи друковані книги, я яскравіше переживаю емоції. Існують навіть маленькі дрібнички, які додають книзі особливостей: запахи книжкових сторінок, різнобарвність палітурок, розмір шрифту та самої книги. До кожної книжки можна підібрати індивідуальну закладку. Тож я кайфую від читання «живої» книжки”, – поділилась студентка 1-PR курсу Ольга Бадія.

“Я не читаю електронну книгу, тому що паперові книги, як на мене, захоплюють більше. Завдяки паперовій літературі краще засвоюється інформація, виникає більше емоцій, можна відчути чудовий аромат сторінок нової книги”, – прокоментувала студентка 1-ВБ курсу Яна Трохименко.

“Я не читаю електронну книгу, тому що саме друкована книга зберігає споконвічне та родинне.
Ти гортаєш її, торкаєшся рельєфної палітурки, кожної сторіночки, яка зберігає невідоме. Відчуваєш її подих, над яким трудилися сотні майстрів – це той самий запах, що у десятки тисяч разів кращий, ніж скошена трава, свіжоспечений хліб, земля після дощу.
Друкована книга супроводжує не одне покоління, зберігає пам'ять про вечори перед сном. Я знаю, що до тебе теж приходили казкові герої, коли мама вимкнула світло й тихенько заскрипіли двері... Я бачу, як холоне гаджет у твоїй руці”, – зауважила студентка 3-ВБ курсу Юлія Капуш.

“Я не читаю електронну книгу, тому що віддаю перевагу паперу. Мені подобається запах щойно надрукованої книги, коли вона ще «тріскає». Це створює магічну атмосферу читання.
Пам’ятаю, як в дитинстві бігала до бібліотеки в пошуках нової книги. Тому зараз читання паперової книги повертає мене в дитинство та навіює спогади”, – поділилась студентка 2-ВБ курсу Дарина Глизь.

“Я не читаю електронну книгу, тому що електронна книга не передає тих відчуттів так, як паперова. Коли ти гортаєш сторінки, можеш відчути їх на дотик, понюхати – це справжнє блаженство для естета. Красива обкладинка паперової книги заворожує мене. А електронна книга завжди однотипна і не передає тих яскравих відчуттів. Від електронної книги втомлюються очі і погіршується зір. Так, не сперечаюсь, книгу зручно носити в гаджеті, але з нею ти не можеш пірнути в той світ фантастики і містики. Обожнюю робити замітки на сторінках олівцем, залишаючи свої емоції та переживання, якусь частинку себе серед тих друкованих сторінок. І потім віднайти цю книгу через пару років на полиці, щоб пережити той момент знову. А електронна книга може загубитись серед просторів інтернету. Ось чому я не читаю електронні книги”, – вважає студент 1-PR курсу Олександр Шевченко.

“Я не читаю електронну книгу, тому що я не намагалась читати книги в Інтернеті (окрім підручників), але моя відповідь для них чітка – ні.
Книги для мене просто чудові, особливо ті старі бібліотечні книги з подряпинами на палітурках та відклеєними корінцями. Усередині гладенький папір і унікальний запах жовтих сторінок. Той невидимий матеріал, який робить вас комфортно сонними, коли ви відкриваєте вічну розповідь.
Жодний яскравий екран і смс, які нескінченно відволікають, не зможуть замінити комфортну вагу доброї старомодної книги”, – прокоментувала студентка 1-PR курсу Ельвіра Литвин.

“Я не читаю електронну книгу, тому що для мене важливі тактильні відчуття при читанні і більш звичний формат друкованого примірника. Коли я читаю друковану книжку – то менше відволікаюсь.
Навіть елементарний запах книги мене заворожує, коли тримаю її в руках, так хочеться прочитати, поринути в книгу з головою”, – стверджує студентка 1-PR курсу Дар’я Царенко.

“Я не читаю електронну книгу, тому що це псує мій зір. До того ж читання для мене – це спосіб розслабитись, забути про свої справи та гаджети, а, читаючи зі смартфону, це неможливо втілити в життя. Я надаю перевагу паперовій книзі, з якою я можу сповна насолодитися процесом не тільки візуально, а й тактильно”, – прокоментувала студентка 3-ВБ курсу Інна Молнар.

“Є щось у читанні паперових книжок, що робить його особливим. Я гублюся, 1коли читаю в Інтернеті, мені нудно, я хочу перестати читати. Це не те саме. Чому? Я абсолютно не маю уявлення. У чому я впевнена, так це у тому, що читання паперових книжок допомагає краще зосередитися, змушує мене хотіти читати більше і більше розслабляє. Я вважаю, що занадто довгий погляд на екран викликає головний біль і втому очей (принаймні у мене). Тому я намагаюся знайти потрібні книги в бібліотеці, можу позичити їх і повернути. Це безкоштовно в обидва боки! Проте, якби мені довелося прочитати онлайн-книгу, я, швидше за все, прочитаю її. З меншою пристрастю, меншим хвилюванням і меншим бажанням закінчити”, – поділилась студентка 1-PR курсу Вікторія Ковтун.

“Я не читаю електронну книгу, тому що мені більше подобається друкована. Друкована книга – це мистецтво. Мистецтво не лише письменницьке, а й друкарське. Я щиро тішусь, коли тримаю в руках якісно оформлене видання улюбленої книги”, – вважає студентка 1-PR курсу Анна Поленякіна.

Але є студенти, які однаково ставляться і до друкованої книги, і до електронної:

“Я читаю електронну книгу, тому що це зручно. Ти можеш у будь-який момент знайти потрібну тобі книгу та почати читати. Але я також полюбляю друковані – в них своя атмосфера: запах нових сторінок, дотик до палітурки, гортання сторінок.
В обох випадках є свої мінуси. Електронна – псує зір та не працює без підзарядки, друкована – дорога та не завжди комфортна у використанні.
Ми всі різні люди і у нас свої смаки, тому ми не маємо права впливати на вибір інших. Добре, якщо ви взагалі щось читаєте, тому обирайте зручний для вас спосіб та насолоджуйтесь з користю проведеним часом. «Люди й книжки – це ланцюги однієї історії», – казав Рей Бредбері”, – поділилась студентка 1-PR курсу Наталія Бондар.

“Книги завжди були, є та будуть невід’ємною частиною мого життя. На мою думку, паперова книга – це книга для душі. Тримати книгу в руках, гортати сторінки, милуватися яскравими ілюстраціями, відчувати запах друкарської фарби – це все є особливою атмосферою читання паперових книг. Тому, під час вибору між паперовою чи електронною книгою для себе, я переважно обирала перший варіант, хоча завжди відмічала й переваги електронних книг. Наприклад те, що їх зручно читати будь-де: у транспорті, під час подорожей, знаходячись далеко від дому, без доступу до власної книжкової полички.
В сучасних реаліях нашого життя електронні книги є дуже актуальними, попит на них зараз значно підвищився, їхній асортимент, різноманіття актуальних та корисних тем постійно зростає. Особисто я зараз теж все частіше почала звертати увагу на електронні книги та обирати їх для читання”, – зауважила студентка 3-ВБ курсу Аліка Жаркова.

Підготувала Ірина Захарченко