Середа, 02 червня 2021 00:00

Виставка філателії “Останнім шляхом Кобзаря” відбулася в Черкаському національному

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Виставка з нагоди 160-річчя перепоховання Тараса Шевченка була представлена у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 2 червня. Автор ідеї та організатор - Олександр Канівець.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Виставка філателії “Останнім шляхом Кобзаря” – унікальна колекція експонатів, зібраних з ініціативи Олександра Канівця в ході проведення Міжнародного поштового походу-реквієму за маршрутом перевезення тіла Т. Г. Шевченка з Санкт-Петербургу в Канів у 1861 році.

З групою однодумців філателіст досконально вивчив маршрут, яким виконуючи останню волю поета, друзі везли його тіло на перепоховання. Цей маршрут із Смоленського цвинтаря у Санкт-Петербурзі до Канева, в якому на Чернечій горі його перепоховали.

– У цьому році відзначається 160 років від дня смерті й перепоховання Шевченка в Україні згідно його "Заповіту". І вперше за ці роки проводиться пересувна виставка з експозицією "Останнім шляхом Кобзаря" і посмертною маскою Шевченка. За ці десять років експозиція побувала в 97-ми населених пунктах областей України, крім Миколаївської, – говорить Олександр Канівець.

На виставці було представлено особливо цінний експонат – посмертну маску Тараса Шевченка. Для кожного з перелічених міст, через які проходив останній шлях Кобзаря, були виготовлені за спецзамовленням конверти з тематичними зображеннями. Під час маршруту здійснювалося спецпогашення конвертів у кожному місті та містечку відповідно до дати і навіть години перебування в ньому траурної процесії 160 років тому.

Звернувся до присутніх та завершив виставку голова черкаської письменницької організації, професор ННІ української філології та соціальних комунікацій ЧНУ імені Богдана Хмельницького Володимир Поліщук:

– Сьогоднішня виставка – це ще один дотик до великої події, яка сталася 160 років тому, коли відбулося перепоховання Тараса Шевченка із Санкт-Петербурга до України на Чернечу гору в Каневі. Олександр Канівець провів справді грандіозну подвижницьку роботу. Цей шлях Кобзаря описаний у багатьох спогадах, у різних матеріалах та фотографіях, але він обрав свою версію відтворення цього шляху, а саме через філателію та конверти, відправлені з тих населених пунктів, де у свій час перевозили Тараса Шевченка. І це безумовно, заслуговує щирої подяки.

Сам Олександр Канівець вважає Черкащину серцем України, а людей, які народилися на Черкащині –  титанічною величчю і патріотизмом українського духу.

Автор: студентка 2-Ж курсу Олена Каплій

Фото: студент 1-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F