П'ятниця, 10 грудня 2021 00:00

Питання паліативу прозвучало в ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Семінар "Як писати в медіа про паліативну допомогу?" провели представники проекту "Паліативна допомога – право кожного" для студентів навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій.

"Головна мета цієї зустрічі – просвітництво, тому що, як показують соціологічні дослідження, опитування, велика кількість людей не знає, що таке паліативна допомога. Мені дуже хочеться, щоб усі, хто стане в майбутньому журналістами, розумілися в цій сфері і робили матеріали на цю тему з надією і оптимізмом, даруючи людям цю надію", – прокоментувала прес-секретарка Черкаського обласного онкологічного диспансера Тетяна Очеретяна.

Паліативна допомога – це активне цілісне піклування про пацієнтів, захворювання яких не можна вилікувати, направлене на задоволення їх фізичних, психологічних, соціальних і духовних потреб. Мета такого лікування – досягнення якомога кращої якості життя хворого та його сім’ї. Паліативний догляд не прискорює і не віддаляє смерть, а забезпечує повноцінне життя пацієнта до останнього моменту, а також підтримку його сім’ї та близьких під час хвороби та в період скорботи.

Речниками під час зустрічі зі студентами були: очільниця Дитячого благодійного фонду "Подаруй дитині світ" Світлана Федорова, завідувач Центру спеціалізованої паліативної допомоги Черкаського обласного онкологічного диспансера Максим Босенко, прес-секретарка Черкаського обласного онкологічного диспансера Тетяна Очеретяна. На семінарі прозвуччали такі важливі питання, як безбар’єрність, шахрайство за рахунок хворих, а також поступовий розвиток паліативності в Україні. Студенти почули низку неймовірних історій людей, чиє життя наповнилось новими незабутніми враженнями саме завдяки паліативній допомозі. Також учасники мали змогу отримати корисні поради та підказки щодо написання журналістських матеріалів на тему паліативності, онкохвороб та інших важких для обговорення тем.

Очільниця Дитячого благодійного фонду "Подаруй дитині світ" Світлана Федорова

Завідувач Центру спеціалізованої паліативної допомоги Черкаського обласного онкологічного диспансера Максим Босенко

Прес-секретарка Черкаського обласного онкологічного диспансера Тетяна Очеретяна

"Сьогоднішній захід був не лише цікавим, але й дуже пізнавальним і, на мою думку, необхідним. Паліативна допомога – це те, про що треба говорити і висвітлювати її проблеми у ЗМІ. На жаль, ми живемо в такому суспільстві, де люди з серйозними вадами здоров’я не отримують тієї допомоги і підтримки, на яку заслуговують, і ми, як журналісти, маємо цікавитись такими речами і знати, як коректно можна це висвітлювати на широкий загал", – прокоментувала студентка 1-ВБ курсу Анастасія Шостя.

Також Світлана Федорова анонсувала проведення концерту для любителів опери та оперного співу, організоване фондом "Подаруй дитині світ" разом з клубом меценатів "Друзі опери". Концерт відбудеться 19 грудня, а за виручені кошти фонд придбає спеціальні ліжка для боксів з трансплантації.

Автор: студентка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко

Фото: студентка 2-ВБ курсу Оксана Ковтюх

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F