Вівторок, 17 травня 2022 00:00

Наталія Ярмоленко провела відкриту лекцію про інтернет-фольклор під час війни

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Просвітницьку онлайн-лекцію “Інтернет-фольклор російсько-української війни: традиції та новаторство” провела професорка кафедри української літератури та компаративістики Наталія Ярмоленко. Студентів, викладачів та всіх бажаючих запросили відвідати захід.

До спілкування також долучилися проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко та кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвстики Галина Кочерга.

Захід розпочався зі вступних слів Наталії Ярмоленко, яка розповіла, в чому ж особливість та незвичність фольклору як традиційного, так і сучасного. Промовиця наголосила, що сучасний фольклор, на відміну від історії, вільний і некерований. Але він обов’язково є ідеологічною зброєю, адже саме фольклор першим відгукнувся на події війни. І, якщо історикам потрібні зусилля та час, аби щось змінити чи переписати, то фольклор змінюється сам по собі.

Спікерка продовжила свою розповідь про різновиди фольклору, до яких також віднесла сучасний інтернет-фольклор (інтернетлор). До цього виду усної народної творчості належать сучасні інтернет-меми, віршики та анекдоти, байки та пісні на різні актуальні теми. Лекторка також додала цікаві та актуальні приклади сучасного інтернетлору:

– Гуси, гуси!

– Га-га-га!

– На Московію?

– Ага!

– Що ж, летіть, наснаги й сили!

Орків кидайте в могили,

Забивайте їх крильми

Зверху ви, а знизу ми

Знищимо всіх до одного,

Не шкодуючи нікого!

Отже, гусоньки, до зброї!

– Га-га-га! Завжди готові!

Мав місце під час зустрічі і політичній інтернет-фольклор, як от жартики про московського фюрера, армію російської федерації та безглузду прокремлівську пропаганду.

Путін-лох, наївся блох,

Сів під дерево і здох.

А на дереві блоха

З’їла бідного лоха.

Окремо Наталія Миколаївна наголосила щодо появи великої кількості вульгаризмів та нецензурщини від початку воєнних дій. Це спричинило протистояння у суспільстві двох верств людей з різними думками про те, чи доречним є таке використання нецензурної лексики.

Професорка зупинилась на тому, що інтернетлор стрімко розвивається, набирає серйозних, неочікуваних обертів, які не завжди вдається проконтролювати. І це часто стає причиною порушень правил написання слів у мемах, таких жартівливих віршиках чи банальних крилатих виразах.

— Є обгрунтовані описки, як от написання слів «москва», «путін» з маленької літери, а є помилки,  спричинені незнанням орфографії та пунктуації, —  розповіла Наталія Ярмоленко.

—  Інтернетлор, який  ми читаємо в соціальних мережах, сприймається як сарказм, як висміювання. Але мотиваційна матриця інтернет-фольклору формує патріотичну свідомість українця  в логістичній парадигмі воєнного часу, —  підсумувала доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Галина Кочерга.

Автор: студенка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко

Фото із сайту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F