Вівторок, 27 вересня 2022 00:00

Пам'ять відомої літературознавиці Ніли Зборовської вшанували в ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Доцентка кафедри української літератури та компаративістики Оксана Вертипорох провела семінар зі студентами спеціальностей "Філологія" та "Українська мова і література" за темою "Психоаналіз художнього твору".

“Ніла Зборовська, керівниця моєї кандидатської дисертації, незмінна духовна наставниця, була частою гостею у Черкаському національному. Беручи участь у кафедральних та університетських заходах, завжди створювала своєю присутністю та спілкуванням особливу атмосферу. Очевидно, її зацікавленість психоаналізом, тонка душевна організація, потужна інтуїція і надзвичайна людяність сприяли тому”, – поділилася кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури та компаративістики Оксана Вертипорох.

Відома письменниця Ніла Зборовська, засновниця сучасного психоаналітичного літературознавства, святкувала б своє 60-річчя 27 вересня 2022 року. Науковиця зробила великий внесок у розвиток сучасного літературознавства.

“27 вересня минає ювілей талановитої літературознавиці й землячки Ніли Зборовської (1962–2011). Вона дуже плідно співпрацювала і з Черкаським національним університетом. Пам'ятаємо, вивчаємо, популяризуємо її ім'я та праці”, – розповів завідував кафедри української літератури та компаративістики, доктор філологічних наук, професор Володимир Поліщук.

Оксана Вертипорох зазначила, що психоаналітична методологія Ніли Зборовської започатковує новаторський підхід до розуміння художнього твору. Як і в людині виявляється в різних аспектах свідоме (явне) та підсвідоме (приховане), так само і в літературному творі. Відчитування прихованих, підсвідомих пластів тексту є дуже важливим, оскільки так бачимо певні аспекти психобіографії митця, символічні деталі, фейкові (масковані, ігрові) рівні, котрі автор часто приховує, і явні (реалістичні).

Оксана Володимирівна наголосила студентам, що наразі дуже важливим у студіях науковиці є розрізнення імперського (російського, яке є агресивно-садистським, без синтезу батьківсько-материнської матриці) і власне українського національного (романтичного, з активним материнським інтуїтивним началом) дискурсу у літературі.

Вона здійснює блискучий аналіз російської літератури, де персонажі – маргінали-садисти з потягом до вбивства батька і тотальним приниженням матері. Натомість в українському літературному просторі маємо на основі активізованого лібідозного потягу до материнської сутності, до створення ідеалізованого образу Бога-отця письменників геніїв-філософів (Т. Шевченко) аристократів (П. Куліш, В. Стус, В. Шкляр), інтелектуалів-елітаріїв (Леся Українка, В. Винниченко і т.д.).

Магістрантка навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Анна Таран зауважила, що Ніла Зборовська зробила неоціненний внесок у розвиток психоаналітичних досліджень, котрі знадобляться нам для дослідження творчості сучасних письменників. Зокрема, у своєму дослідженні про творчість Світлани Талан студентка застосовує психоаналітичний інструментарій для виявлення коду національної пам’яті у творах письменниці про Голодомор та війну.

“Вивчаючи сьогодні творчість Оксани Забужко, почула для себе нове ім'я в українському літературознавстві Ніли Зборовської. Вона цікава своїми психоаналітичними студіями, особливо про сучасний літпроцес. Так, зокрема, багато важливих суджень висловлено у її працях і про Оксану Забужко, про специфіку фемінізму та проблему колоніальної травми у прозі письменниці”, – поділилася студентка 4-Б курсу Катерина Орєхова.

Автор: студент 1-Ж курсу Денис Непогодьєв
Скрини онлайн-семінару і фотографії з власного архіву надала доцентка кафедри української літератури та компаративістики Оксана Вертипорох.

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F