Вівторок, 08 листопада 2022 00:00

Мовознавчий турнір пройшов у ННІ УФСК

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Мовознавчий турнір «Українська мова – серце наше» відбувся напередодні Дня української писемності та мови в навчально-науковому інституті української філології та соціальних комунікацій.

Його провели студентки-магістрантки 2 року навчання Анна Саранча та Наталія Дзюбан (науковий керівник та організаторка заходу – доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Т. В. Щербина) для студентів 1 курсу спеціальностей «Філологія» та «Середня освіта».

Наталія Дзюбан зазначила, що метою заходу було поглибити й розширити знання студентів про мову, сприяти розвитку розумових, мовленнєвих здібностей, пізнавальних і пошукових інтересів.

«Ми прагнемо виховувати почуття любові до рідного слова, допитливість і бажання здобувати знання», – додала Анна Саранча.

У запропонованих завданнях послідовно були представлені всі рівні мовної системи: від фонетичного до синтаксичного. Першокурсники досліджували історію мови, простежували її розвиток, намагалися виробити рекомендації щодо подолання мовленнєвих недоліків, вирізняли унікальні риси української мови. Особливо до вподоби конкурсантам були творчі завдання: створення й читання репу-тавтограми, складання поетичних рядків, розшифровування ребусів і «Секретної абетки», пошук скарбів рідного слова у висловлюваннях українських письменників, осягнення глибини животворних джерел діалектної мови.

Свято української мови супроводжувало розмаїття давніх фольклорних і сучасних авторських мелодій пісень «Добрий вечір тобі, пане-господарю!», «Києве мій», «Сон», «Горить, палає…».

Показово, що магістрантки намагалися вибудувати ефективне спілкування між учасниками змагань, залучали їх до діалогу, дізналися про мотиви обрання фаху, особисті інтереси кожного, про перспективи вдосконалення мовної особистості під час навчання в ЧНУ.

Студентів було розділено на дві команди: «Веселий цвинтар» і «Фенікс». З невеликим відривом перемогу здобула команда «Фенікс».

Відзначаючи старанність і креативність студентів обох команд, голова журі, професорка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Г. І. Мартинова підкреслила важливість особистої позиції носія мови у відстоюванні національних інтересів, потребу враховувати потужність слова як магічного оберега кожного українця.

У вітальному слові переможцям організаторка мовознавчого турніру доцентка Т. В. Щербина наголосила, що дбайливе і вдумливе ставлення до мовних фактів – це ідентифікатор, який вирізняє студента-філолога, студента-майбутнього вчителя української мови і літератури з-поміж інших.

Гарними враженнями від турніру поділилася студентка 1-Б курсу Карина Тимошенко: «Тепер я вмотивована далі вивчати українську мову та саморозвиватись».

Цей захід – лише гарний зачин до лінгвістичного «завтра» для першокурсників, перед якими розпросторюється широка наукова дорога.

Нагадаємо, що турнір відбувся в межах низки заходів до Дня української писемності та мови, які задекларувала й проводить кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики.

Автор: доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Тетяна Щербина, студентка 2-PR курсу Юлія Шиш
Фото: студент 3-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F