Середа, 09 листопада 2022 00:00

ННІ УФСК долучився до написання радіодиктанту національної єдності

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Викладачі та студенти навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій відзначили День української писемності та мови дев'ятого листопада написанням двадцять другого Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

«Захід організовано для того, щоб ми розуміли, що українська мова – це не лише засіб комунікації. Сьогодні це зброя, якою ми можемо протистояти ворогу. А у такий спосіб ми можемо об'єднати всіх українців навколо вивчення мови, тому що вона є обов'язковою й важливою для кожного з нас», – сказала заступниця директора ННІ УФСК із навчальної роботи Олена Красовська.

Об 11:00 за київським часом студентство та викладацький склад зібралися в аудиторіях. Учасники були одягнені у вишиванки. Чекаючи на початок диктанту, учасники слухали привітання по радіо, які цьогоріч лунали не лише з аудиторій та студій, а й з бомбосховищ і фронту. Аудиторія була різноманітною. Участь у акції брали волонтери, лікарі, спортсмени, інженери, рятувальники, школярі та інші.

Слухачів також коротко ознайомили з історією заходу. Акцію розпочато у травні 2000 року. Захід проводили щорічно, але дату перенесли на осінь та приурочили до Дня української писемності та мови. Минулорічний диктант писали на шести континентах і навіть на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Спершу текст не писали спеціально для радіодиктанту, тому його було легко відшукати в книгах. А вже потім тексти почали замовляти. Авторка цьогорічного диктанту – Ірина Цілик, українська письменниця та членкиня Українського ПЕНу. Читала його Ада Роговцева – народна артистка та Герой України. Учасники зауважили, що твір досить зворушливий та чуттєвий. Адже в ньому розповідалося про рідний дім, який для кожного є різним. 

Цей захід вкотре згуртував українців у різних містечках, країнах та континентах завдяки інтернет-зв'язку. А студенти мали нагоду не лише перевірити свої знання з української мови, а й отримали стимул для подальшого її вивчення.

«Це був зокрема й пізнавальний захід для мене. Я рада, що брала участь у написанні радіодиктанту, тому що я обожнюю свою країну, мову та хочу перевірити свої знання», – висловилася студентка 2-PR курсу Марина Лук'яненко.

Нагадаємо, що минулого року ННІ УФСК також долучався до написання радіодиктанту національної єдності.

Автор: студентка 2-PR курсу Анна Поленякіна 
Фото: студентка 1-PR курсу Дарина Маношина

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F