Четвер, 10 листопада 2022 00:00

Студенти-першокурсники ННІ УФСК відвідали наукову бібліотеку імені Тараса Шевченка

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Цікаву й результативну інформаційну подорож в історію української писемності та мови «Українська мова – крізь терни тисячоліть» зініціювали доцентки Галина Кочерга та Оксана Вертипорох для студентів-першокурсників спеціальностей «Середня освіта» та «Філологія». Захід пройшов у форматі екскурсії в Обласну універсальну наукову бібліотеку імені Тараса Шевченка.

«Знання історії української мови повертає нам найголовніше – пам’ять, глибинне усвідомлення мови своїх пращурів як душі нації, стрижня у ствердженні своєї ідентичності, самобутності. У мові пам’яток – наша культура, історія, що є ознакою нашого національного визнання. Потреба у вивченні культурної історичної спадщини диктується  наративом сьогодення», – зазначила доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Галина Кочерга.

Інформаційним маркером були пам’ятки української редакції, що є культурною спадщиною українського народу: «Остромирове Євангеліє», «Ізборник Святослава», «Чуднівський псалтир» та інші. Унікальність і цінність пам’яток – у їх глибинному змісті, у сильній домінанті за своїм пізнавальним та виховним впливом.

Студенти-першокурсники, зацікавлені змістовим наповненням, жваво дискутували, що дало можливість сформувати основну ідею наведених вище пам’яток – ідея соборності української мови та державности. Дивовижну ерудицію учасники проявили у дискусійній проблемі – формування слов’янської писемності.

«Я приємно вражена заходом, що спонукає мене до роздумів про ті історичні посили, які закарбовані у культурній спадщині нашого народу, що стверджують українство в Українській державі», – поділилася студентка 1 курсу Карина Тимошенко.

Студентам провели екскурсію бібліотекою. Розповіли про різні аспекти її роботи, а також про можливості, які вона надає. Продемонстрували різні екземпляри давніх українських книг, які зберігаються в книгозбірні.

Після екскурсії майбутнім мовознавцям прочитали лекцію про перші українські рукописні книги та історію їх виникнення. Окрім цього, продемонстрували факсимільні видання, які наявні в бібліотеці. Все це є важливим компонентом як навчання, так і майбутньої роботи студентів.

«Лекція була дуже цікава. Прослухавши її, ми наче глянули у минуле. Книги Тараса Шевченка – це найцікавіше: його письмо, почерк, те, як він власноруч змінював свої ж тексти», – поділилася студентка 1 курсу Дар’я Малій.

Нагадаємо, що екскурсія відбулась у межах низки заходів до Дня української писемності та мови, які задекларувала й проводить кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики ННІ української філології та соціальних  комунікацій.

Автори: доцентка кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Галина Кочерга, студент 1-Ж курсу Денис Непогодьєв
Фото: студентка 2-ВБ курсу Марія Слинько 

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F