Середа, 29 листопада 2023 00:00

Андріївські вечорниці проведено в ННІ УФСК (ФОТО)

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Захід приурочено до дня памʼяті апостола Андрія Первозваного, що припадає на 30 листопада.

У передднень свята молодь збиралася на вечорниці, де проводився дохристиянський обряд Калити. Дійство організували директорка навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Оксана Іванченко та завідувачка лабораторії “Музей українського рушника” Наталія Ярмоленко.

«Цей захід не лише цікавий і приємний, а ще й потрібний. У такий спосіб ми передаємо інформацію, якими були наші традиції. Молодше покоління дізнається про ігри, культуру, вишивку, яка є у нашому музеї, про спілкування наших предків. Ми несемо далі ці традиції і це прекрасно», – зазначила директорка ННІ УФСК Оксана Іванченко.

Вечорниці розпочали з урочистого запрошення та привітання гостей. Присутні мали можливість дізнатися про значення зображених елементів традиційних рушників, розгадуючи загадки. Потім учасники продовжували тексти пісень, які були зашифровані на вишитих полотнах. Саме дійство проводили у форматі рольової гри. Господинею була директорка інституту, а головною ведучою – професорка Наталія Ярмоленко.

«Це традиційний захід, який ми дуже довго не проводили. Вечорниці на Андрія – це цікава подія! Я думаю, що в непрості часи, щоб відволіктися від трагічних подій, які нас чекають за цими стінами, молоді потрібно спілкуватися, знайомитися між собою. Вони мають знати, що є українцями, що мають українське коріння», – поділилась Наталія Миколаївна.

Також Наталія Ярмоленко розповіла історію цього свята та наголосила на важливості його проведення. Серед обрядів, у яких брали участь студенти, були такі: кусання калити, ворожіння на воді, гадання на картах та інші. До заходу доєднались студенти не тільки навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій, а й студенти факультету обчислювальних технологій, інтелектуальних та управляючих систем.

«Захід надзвичайно чудовий! Найкраща частина, на мою думку, це ворожіння. Сама подія була надзвичайно гарна. Дуже сподобалося кусати калиту!», – поділився враженнями студент першого курсу ФОТІУСу Антон Філіпенко.

Автор: студентка 3-А курсу Вікторія Самойлюк

Фото: студентка 2-PR курсу Ірина Березенко, студентка 1-PR курсу Анастасія Пригодюк

Більше фотографій можете переглянути ТУТ.

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F