Середа, 24 травня 2023 00:00

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики продовжила низку заходів, присвячених слов’янським місіонерам Кирилові й Мефодієві

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Цьогоріч пошанування університетською спільнотою пам’яті слов’янських віровчителів, просвітників – Рівноапостольних Кирила і Мефодія – відбулося за новоюліанським календарем 11 травня.

24 травня проведено захід «Кирило-Мефодіївська традиція в культурній емансипації слов’ян: крізь призму старослов’янської словесності», присвячений Дню слов’янської писемності й культури. 

– Брати Кирило і Мефодій – просвітники, творці слов’янської абетки, перших пам’яток слов’янської писемності й старослов’янської мови, проповідники християнства. Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке в просторі й часі розширює функціювання мови і є поступом у формуванні державності через культуру, – наголосила Галина Кочерга.

До заходу долучився отець Ігор, священник церкви Рівноапостольних Кирила і Мефодія Черкаської єпархії. У своєму історичному екскурсі отець Ігор окреслив важливі релігійно-просвітницькі ідентифікатори: православна віра, Русь як територія (просторовий ідентифікатор), руська мова (мовний ідентифікатор), духовно-культурний і державно-правовий ідентифікатори, що надалі знайшли підґрунтя у формуванні індивідуальної самосвідомості як ствердження індивідуальності, властиве європейським стандартам – гуманістичному прагненню особистості ствердити свою індивідуальність і самоцінність, зберегти ідентичність у геополітичному дискурсі. 

– Фундаментальність цих ідентифікаторів виявилася в просвітницькій діяльності Рівноапостольних Кирила і Мефодія, що заклали основи слов’янської писемності й окреслили новий вектор духовного розвитку слов’янства. Зазначені вище ідентифікатори є підґрунтям формування патріотичного сегмента молодої людини в цей надскладний для нас час – час виборювання нашої ідентичності, культури, історії, мови, усього того, що стверджує наш окремішній генетичний код нації, який відстоюємо ціною власного життя, – зазначив отець Ігор.

Змістове наповнення заходу викликало жваву дискусію серед студентства.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики

Фото: студент 3-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F