П'ятниця, 30 вересня 2022 00:00

Огляд українських електронних бібліотек

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Зараз дедалі менше людей відвідує традиційні бібліотеки. Це вимагає зайвих витрат часу й енергії, а в умовах війни та пандемії може бути небезпечним. Тому люди зазвичай обирають знайти інформацію в інтернеті, через що рівень читання нашої нації значно знижується з кожним роком.

Однак не все можна легко знайти в інтернеті, якщо не вміти користуватися електронними бібліотеками. Саме вони можуть дати відповіді на більшість запитань, оскільки в сховищах міститься безліч книжок, журналів, наукових статей тощо.

Важливо не плутати електронні бібліотеки з сайтами, де можна безкоштовно завантажувати книги, захищені авторським правом, аби не підтримувати піратство. На жаль чи на щастя, такі книги зараз можна швидко купити або оформити підписку на різноманітних сервісах, таких як, наприклад, Yakaboo, чи онлайн-книгарнях.

Пропонуємо вашій увазі огляд найбільших електронних бібліотек:

Електронна бібліотека України імені В. І. Вернадського

Найбільша безкоштовна бібліотека в Україні, головний науково-інформаційний центр держави. Це одна з десяти найбільших національних бібліотек світу. Розмір фондів становить приблизно 15 мільйонів одиниць. Це унікальна колекція інформаційних джерел, що включає книги, журнали, серійні видання, карти, ноти, художні матеріали, рукописи, стародруки, газети, документи на нетрадиційних носіях. Бібліотека має найповніше в країні зібрання слов’янської літератури та рукописів, архіви та книгозбірні видатних діячів української та світової науки та культури.

Yakaboo

Одна з найпопулярніших онлайн-книгарень в Україні. Вона, хоч і не є безкоштовною, за невеликі кошти надає доступ як до книг у електронному форматі, так і до аудіо. Також на початку війни в мобільному додатку багато книжок стали безкоштовними для українців.

УкрЛіб

Проєкт був створений для популяризації української мови за допомогою літератури. Тут можна знайти багато творів наших співвітчизників та іноземних авторів українською мовою. Книги можна читати як на сайті, так і завантажувати на пристрої.

PocketBook

Книгарня пропонує великий вибір сучасної української та зарубіжної літератури за недорогу ціну. Книги можна також слухати в аудіоформаті. А ще прямо на сайті можна замовити електронну книгу, яка, на відміну від комп'ютера та телефона, не псує зір.

OpenLibrary

Електронна бібліотека, створена в 2006 році некомерційною організацією "Інтернет-архів", яка поставила за мету охопити всі твори всього людства – кожну книгу, аудіо, відео, веб-сторінку та програмне забезпечення, коли-небудь створені. Сервіс прагне зробити доступними для всіх охочих вище названі ресурси. Він також має програмне забезпечення, щоб зробити його електронні файли доступними для сліпих і людей з дислексикою. Зараз бібліотека налічує понад 50000 книг українською мовою.

Читайте з насолодою та розвивайтесь, адже зараз це просто, як ніколи.

Огляд підготувала студентка 3-ВБ курсу Олександра Яйкун

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F