П'ятниця, 26 травня 2023 00:00

Власну мінібібліотеку створила кафедра української літератури та компаративістики

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Книжкову полицю з творами сучасних письменників започаткувала доцентка кафедри української літератури та компаративістики ННІ УФСК Оксана Вертипорох.

«Ідея створити книжкову полицю на кафедрі виникла давно-недавно, тому що пандемія та воєнний час не дозволяли наживо спілкуватися зі студентами. І от, тільки ми приступили до активної комунікації, з’ясувалось, що саме паперова книга в наш час дуже актуальна», – зазначила кандидатка філологічних наук Оксана Вертипорох.

Вона розповіла, що спочатку вона приносила книги для студентів та викладачів, які просили в неї сучасну українську літературу. Але в якийсь момент людей, які цікавились книгами, стало так багато, що Оксана Володимирівна почала вести абонемент книг, оскільки люди, що брали книги з полички, могли забувати повертати їх власниці. Пізніше виникла ідея створити поличку з книгами для студентів та викладачів.

«Я щодня ношу щось комусь читати зі своєї бібліотеки. А коли дивлюсь, що в мене аж забагато цих книг, то думаю: «А чому вони мають бути саме в моїй приватній бібліотеці?» Я вважаю, такий проєкт зацікавить і молодь, і колег», – наголосила Оксана Вертипорох.

Викладачка довго думала, яку остаточну назву дати своїй мінібібліотеці, але зрештою обрала “Книжкова полиця КУЛК”. До полички, окрім книг співзасновниці, також додані книги з особистих бібліотек викладачів інституту та студентів всього університету. Будь-хто може принести свою книгу та доєднатись до розширення полички з сучасною літературою, яка на сьогодні налічує вже понад 100 примірників, серед яких: детективи, фантастика, жіноча література, історичні тексти, мотиваційна література тощо. Серед сучасних авторів, книжки яких є на полицях, такі: Василь Шкляр, Леонід Кононович, Оксана Забужко, Андрій Кокотюха, Сергій Жадан та багато інших відомих українських письменників.

«Є книжкові новинки, які коштують 450–500 гривень, їх інколи важко придбати. Тому ми робимо такі проєкти, щоб книги були в нас на кафедрі, аби люди приходили й читали. Буває, що такі книги мені дарують, а я з радістю готова презентувати їх на кафедру», – додала Оксана Вертипорох.

Книжкова поличка КУЛК щоденно рада бачити нових читачів. Зокрема доцентка зазначила, що книги можна буде взяти й влітку на період канікул. Потрібно лише завчасно попередити та домовитись з Оксаною Володимирівною щодо періоду, коли книга буде у вас.

Автор: студентка 2-ВБ курсу Ірина Захарченко
Фото: студент 1-Ж курсу Юрій Хоменко

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F