Вівторок, 23 травня 2023 00:00

Захід до Дня слов’янської писемності та культури провела кафедра українського мовознавства та прикладної лінгвістики

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Інформаційна подорож «Біля витоків слов’янської писемності» в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася 23 травня 2023 року.

У межах заходів до Дня слов’янської писемності й культури, задекларованих і проведених кафедрою українського мовознавства і прикладної лінгвістики ННІ української філології та соціальних комунікацій, в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася інформаційна подорож «Біля витоків слов’янської писемності», зініційована доцентками Галиною Кочергою та Оксаною Вертипорох. 

– День слов’янської писемності й культури – свято, яке повертає нас до витоків мови та культурних надбань, дає змогу долучитися до загальносвітової культури. У цей день ушановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітників та проповідників християнства, творців слов’янської абетки, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, перших перекладачів та проповідників християнства, творців слов’янської абетки. Діяльність солунських братів знаменувала початок церковного просвітництва серед широких верств слов’янської людності та створення книжної традиції в слов’ян, – наголосила доцентка Галина Кочерга.

Інформаційним маркером були пам’ятки давнього письменства в українській редакції, які є культурною спадщиною нашого народу: «Остромирове Євангеліє», «Пересопницьке Євангеліє», «Ізборник Святослава», «Чуднівський псалтир» та ін. Унікальність і цінність цих видань – у їхньому глибинному змісті, у сильній домінанті пізнавального та виховного впливу.

Студенти-першокурсники, зацікавлені змістовим наповненням заходу, жваво дискутували, що дало змогу сформувати основну ідею найвизначніших пам’яток – ідею соборності української мови та державности. Студенти виявили високу ерудицію в обговоренні проблеми формування слов’янської писемності.

Кафедра українського мовознавства та прикладної лінгвістики

Фото: студент 3-ВБ курсу Андрій Найда

Інститут, який цінує твою унікальність!

Відео

Соціальні мережі

F Y I F